Savoir Vivre w piciu alkoholu

4 kwietnia, 2021




Pod nazwą savoir-vivre kryje się zbiór dobrych manier oraz zasad, które obowiązują w określonej kulturze. Tym samym, to co w jednym kraju uznawane jest za wzór taktu, w innym może być już wytykane. Jeszcze niedawno savoir vivre kojarzył się głównie ze sztuką spożywania posiłków i zachowania przy stole. W ciągu minionych lat sformułowanie to zyskiwało na coraz szerszym znaczeniu, gdzie wskazywało na odpowiednie maniery i sposób zachowania podczas np. spotkań biznesowych, politycznych, zasad odnoszenia się do innych w Internecie, a nawet zasad spożywania alkoholu na oficjalnych imprezach lub bankietach.

Alkohol jest powszechny w kulturze i często podawany jest nawet podczas oficjalnych spotkań i uroczystości. Oczywistością jest obowiązywanie innych zasad niż podczas prywatnych imprez, które warto poznać, aby uniknąć późniejszego wstydu.

Często szczególnie ludziom młodym wydaje się, że zasady etykiety są przestarzałe. Wielu z nich nie chce się uczyć jej zasad, ponieważ wykazują hedonistyczne podejście do życia, szczególnie ceniąc swobodę i wolność. Tymczasem w poszczególnych sytuacjach zasady savoir vivre okazują się bardzo przydatne – nie ma potrzeby zastanawiania się nad tym, co wypada, a co nie. Tym samym dają one poczucie bezpieczeństwa, a z kolei dana osoba wykazuje spokój, ponieważ wie, jakiego zachowania się od niej oczekuje.

Jak elegancko pić alkohol?

We wszystkim najważniejszy jest umiar oraz powściągliwość. Człowiek z klasą potrafi nad sobą zapanować oraz nad własnymi impulsami i pragnieniami. Tym samym wie jaką ilość alkoholu może spożyć bez późniejszego uczucia wstydu. Taka osoba swoim zachowaniem dąży do utrzymania własnego dobrego imienia, a co za tym idzie – nie dopuszcza, aby reszta towarzystwa widziała go w stanie wskazującym na głębokie upojenie.

Znaną wiedzą ludową jest to, że napoje zawierające procenty w składzie obniżają świadomość danej osoby, a także rozluźniają atmosferę i obyczaje. Z tego powodu osoba znajdująca się pod wpływem działania alkoholu często ma dobry nastrój. Z kolei pod jego wpływem zaczyna łamać własne zasady, a także robi rzeczy, których w późniejszym czasie zaczyna żałować. Mimo szczerych przeprosin po wytrzeźwieniu za swoje zachowanie oraz słowa, nadal pozostaje niesmak wśród pozostałych towarzyszy. Tym samym obraz minionego wieczoru pozostaje zapamiętany na długo, dodatkowo często zdarza się, że sama osoba zaczyna być kojarzona w większości z własnych wybryków podczas minionej imprezy.

Według zasad dobrego wychowania alkoholu nie należy wypijać jednym ruchem, tzw. „na raz”. Jedynym odstępstwem od tej reguły jest spożywanie czystej wódki. Mimo to podkreśla się, że niemile widziane jest spożywanie nadmiernych ilości wszelkiego rodzaju alkoholu w celu upijania się. Tym samym, wysokiej jakości napoje alkoholowe, takie jak np. drogie wina, whisky, czy też brandy, należy pić jedynie dla smaku, rozkoszując się nim, a nie z zamiarem jednoznacznej intoksykacji. W momencie przebywania na oficjalnych okazjach, np. weselach lub imprezach firmowych, dobrym wyborem wydaje się być picie po pół kieliszka wódki – na dwa razy. Jest to o tyle bezpieczna opcja, że minimalizuje ryzyko szybkiego upicia się. W ten sposób dana ilość alkoholu trafi w nieco późniejszym czasie do krwioobiegu. Zasady savoir vivre w kwestii spożywania napojów wysokoprocentowych wskazuje również na to, aby nie odchylać głowy w tył podczas podnoszenia kieliszka do ust, a także niemile widziane jest krzywienie się po przełknięciu dawki napoju. Za niegrzeczne i nietaktowne uznaje się również stukanie naczyniami podczas przebywania na przyjęciach formalnych oraz uroczystych.

Wzniesienia toastu

Nie należy również namawiać współtowarzyszy do wznoszenia toastu. Dodatkowo zmuszanie innych do spożycia alkoholu jest w większości kultur nieakceptowalne. Słowa typu Ze mną się nie napijesz? – wywołują bardzo często zakłopotanie tej drugiej strony. Z pewnością powyższa wypowiedź nawet do bliskich prywatnych znajomych jest niekulturalna i świadczy o braku dobrego wychowania. Należy się go całkowicie wystrzegać. Tym bardziej, że ta druga osoba może mieć różne powody, dla których unika spożywania alkoholu, o których nie chce mówić, np. posiadanie wszywki alkoholowej Esperal, którą można bez problemu założyć w każdym większym mieście, odbycie odtruwania alkoholowego, czy w przypadku kobiet: wczesna ciąża. Tym samym osoba namawiająca nie może wziąć na siebie odpowiedzialności za zachowanie oraz zdrowie osoby, która odmawia spożycia alkoholu.

Inną zasadą savoir vivre jest powstrzymywanie się od rozpoczęcia picia do momentu aż gospodarz danej uroczystości nie da wyraźnego sygnału, np. toastu, że od tej chwili można się częstować, czy to alkoholem, czy też jedzeniem. Od tej pory można pić tyle ile się chce i w momencie, jakim ma się ochotę – oczywiście w granicach rozsądku.

Digestif , aperitif – czym jest?

Są to alkohole, które rozpoczynają lub kończą spożywanie posiłków. Aperitif rozpoczyna, a digestif kończy ucztowanie. Podając go należy pamiętać o roli, jaką powinien spełniać. Jego podstawowym działaniem jest pobudzenie trawienia. Zazwyczaj jest podawany po deserze, aczkolwiek dopuszcza się również go przed głównym daniem, o ile będzie ono dość ciężkostrawne. W formie digestifu występują napoje wysokoprocentowe, jak np. likiery ziołowe, wzmacniane wina, wódka typu piołunówka. Czasami podaje się trunek z kawą, np. koniak i kawę.

Jak podawać alkohol?

Dla gospodarza opracowano osobne zasady savior vivre. Przede wszystkim alkohol przed podaniem musi być dobrze schłodzony. W tym celu można na chwilę włożyć butelkę lub same kieliszki do zamrażarki, co dodatkowo da wizualny efekt szronu na szkle. Wyjątkiem są likiery, które można podać w temperaturze pokojowej.

Jeżeli chodzi o kwestie tego, co wypada spożyć, to zasady podają, że:

  • Do przekąsek pasują wódki wytrawne, gorzkie lub żołądkowe
  • Do głównego posiłku warto podać alkohol półwytrawny lub półsłodki.

Co ciekawe, wina białe również powinny być schłodzone przed podaniem, z kolei czerwone już niekoniecznie – zaleca się temperaturę pokojową. Wina nalewa się do wysokości około 2/3 kieliszka. Warto zwrócić uwagę na to, aby podczas otwierania butelki korek nie wpadł do środka.

Wódka powinna być podawana w małych kieliszkach, niezależnie czy ma nóżkę, czy też nie. Do wytrawnych pasują kieliszki do 40 ml, z kolei do słodkich mniejsze, do 25 ml. Z kolei szkło do likierów powinno mieć 30 ml, a także smukły kształt oraz długą nóżkę. Napełniamy go do 2/3 pojemności.

Zaleca się, aby kieliszki do wina miały cienkie szkło, a także nóżkę. Nie powinno dotykać się czaski ręką. Z kolei te przeznaczone do wina czerwonego posiadają duże czasze oraz krótkie nóżki, a także zwężają się na górnej części. Do białego wina serwuje się mniejsze czasze, a sam kieliszek przypomina tulipana.

Kieliszki do szampana posiadają charakterystyczny, smukły kształt oraz zazwyczaj zwężają się ku górze. Zazwyczaj mają maksymalnie 200 ml, przy czym powinno się je zapełniać do ¾ pojemności. Nazywa się je fletem lub kłosem.